Koprivnica, Braće Radić 47

Agro kuća

Egzotične biljke u Vašem domu

Objavljeno, 07.08.2019.

#

Posebno smo ponosni na naše egzotične biljke u Vrtnom centru Agrokuće. Jedna od njih je i ova “mala” lončanica iz roda Euphorbia, poznatija pod nadimkom “Pustinjska svijeća” zbog svojih ogranaka koji izrastaju tvoreći oblik svijećnjaka. Ovaj kaktus tipičan je za podneblje južne i zapadne Afrike, raste i na Floridi, no kod nas se nalazi kao sobna biljka koja voli svijetle lokacije.

Održavanje

Ukoliko raste u sjenovitom mjestu naginjat će se prema strani s koje dobiva više sunca pa ju u tim okolnostima treba povremeno okretati kako bi ravnomjerno rasla. Zbog otpornosti može rasti i na izravnoj izloženosti suncu što je više primjereno starijim biljkama. Zalijevanje će ovisiti o uvjetima držanja, ova biljka ima sposobnost prilagodbe i na vlagu u zraku. Optimalna temperatura okoliša u kojem ovaj kaktus voli prebivati je oko 25 C. Nije preporučeno smjestiti biljku ispod klimatizacijskog uređaja. Što se održavanja tiče, tipično je da se o biljci brine jedna osoba kako ne bi došlo do preklapanja u zalijevanju i gnojenju. Biljka će Vam sama pokazati koje su joj potrebe, a ovisno o veličini biljke, uobičajeno je da se zalijeva u pravilu jednom mjesečno umjerenom količinom vode raspoređene uz bazu biljke kako bi se natopio korijenski sustav.

Mali savjeti za zalijevanje i prihranu

Zalijeva se polako kako bi podnožje biljke moglo najbolje iskoristiti vlagu. Količina vode naravno ovisi i o veličini biljke i zasićenosti korijenskog sustava pa ukoliko uočite da podnožje biljke pokazuje znakove truljenja a ogranci više nisu spužvasti znači da ste pretjerali u zalijevanju. Preporučuje se i provjera vlažnosti tla vizualno i dodirom kako bi se utvrdila potreba za zalijevanjem. Ako ste biljku previše zalili, možete ju eventualno pokušati oporaviti uklanjanjem površinskog sloja zemlje kako bi došlo do isparavanja prekomjerne vlage. Gnojiti možete također jednom mjesečno razrijeđenim gnojivom za kaktuse u sezoni intenzivnijeg rasta od proljeća do rane jeseni. Previše hranjiva u tlu može rezultirati pretjeranim nakupljanjem soli. Promatrajte svog kućnog prijatelja kako raste i razvija se, nije potrebno u ničemu pretjerivati.

Gdje nabaviti biljke

Ovu i slične biljke možete nabaviti u Vrtnom centru Agro-kuće. Nudimo i velik izbor tegli za smještaj ovakvih te mnogih drugih varijanti kaktusa, supstrat za kaktuse kao i potrebna gnojiva. Potražite svog novog egzotičnog ljubimca i podijelite s nama Vaša iskustva.

Tagovi: #PRIJEDLOZI