Koprivnica, Braće Radić 47

Agro kuća

Pogodnosti uz kupnju fungicida

Objavljeno, 23.06.2020.

#

Pogodnosti nudimo za kupnju fungicida Pergado MZ i Dynali. Posebna ponuda vrijedi od utorka 23.06. do subote 27.06. Nudimo popust od 5% na kupnju. Pogodnosti ostvarite u poslovnicama Agro-kuće: Poljoapoteka SIGETEC; Ivana Berute 7; telefon: 048/865-280, Poljoapoteka KOPRIVNICA; Braće Radić 47; telefoni: 048/642-003; 048/642-002, Veleprodaja PETERANEC; Braće Radića 75B; telefon: 048/222-762

Uz pogodnosti donosimo i savjete stručnjaka

Članak koji slijedi daje Vam informacije o razlozima i razdoblju primjene sredstava. Članak je napisao Mr.sc. Danko Tolić, naš suradnik iz Syngente Agro d.o.o.

Pepelnica ili lug (Erysiphe necator – Uncinula necator) podmukla bolest vinove loze

Vinogradi se nalaze u fazi najveće opasnosti od napada pepelnice (luga) koja se već može pronaći na osjetljivim sortama i lokalitetima gdje je bila primijenjena loša zaštita. U pojedinim godinama pepelnica uzrokuje veće štete nego plamenjača, zato u ovom periodu treba biti na oprezu. Optimalni uvjeti za razvoj i širenje pepelnice su temperature 25 – 28 °C, relativna vlaga zraka iznad 65%, blagi vjetar 2 – 6 m/s (kiša nije potrebna). Za razvoj pepelnice osim povoljnih vremenskih prilika, odgovaraju jako uhranjeni i bujni trsovi, kasno ili slabo obavljena pljevidba te gusti uzgojni oblici.
Pepelnica se razvija u obliku pepeljaste površinske prevlake na listovima i bobama. Gljiva brzo preraste kožicu boba, koje otvrdnu, prestanu rasti, kasnije puknu, tako da se vide sjemenke. Na puknute bobice naseljavaju se bakterije i gljivice koje uzrokuju trulež (Botrytis spp.), a štete mogu biti katastrofalne.

Kako zaštititi vinograd od pepelnice

Osim agrotehničkih mjera (umjerene gnojidbe i pravodobnog plijevljenja), neophodne su kemijske mjere zaštite. One uključuju primjenu fungicida iz različitih skupina (vrlo važno da bi se spriječila pojava rezistencije).
Za kritične fenofaze koriste se sistemični pripravci iz skupine triazola ili druge grupe fungicida u kombinacije s triazolima. Jedan od poznatijih triazola je svakako pripravak TOPAS®100 EC, a od kombiniranih fungicida najbolji je DYNALI® koji sadrži difenokonazol i ciflufenamid. Močivi supor THIOVIT JET® se koristi kao dodatak jer osim fungicidnog djelovanja na pepelnicu, ima izraženo akaricidno djelovanje (koči razvoj grinja), a ujedno je i biljno hranjivo.
DYNALI® je fungicid najnovije generacije koji se preporuča za najkritičnije faze u blok prskanju s razmakom 10 – 14 dana. DYNALI® pored kontaktnog djelovanja na mjestu depozita, ima izraženo sistemično i plinovito djelovanje što je posebno bitno kod razvoja pepelnice u unutrašnjosti grozda gdje sredstva teže dopiru. Ako je pepelnica prisutna u vinogradu uz DYNALI® treba svakako dodati kvalitetan okvašivač kao što je ETALFIX® PRO u dozi 1,5-2,5 ml u 10 lit vode.

Za završna prskanja protiv pepelnice mogu se koristiti strobilurinska sredstva: UNIVERSALIS® ili QUADRIS®. Ovi proizvodi ujedno djeluju i na plamenjaču.
Samo pravilnom preventivnom primjenom uz izbor kvalitetnih pripravaka može se postići uspjeh u borbi protiv pepelnice. Isto vrijedi i za plamenjaču te je potrebno uz fungicide za pepelnicu u fazi formiranja grozda koristiti provjerene fungicide za plamenjaču kao što su: PERGADO® F, RIDOMIL GOLD® R ili najnoviji AMPEXIO®.

Tagovi: #Aktualno