Koprivnica, Braće Radić 47

Agro kuća

Trajnice – nezaobilazne u vrtovima

Objavljeno, 11.03.2020.

#

Trajnice predstavljaju grupu biljaka koja je nezaobilazna pri uređenju vrtova pa se tako u svakom vrtu nalazi poneka. U Agro-kući ih proizvodimo u našim vlastitim plastenicima.

Trajnice su višegodišnje biljke koje svake godine rastu iz korijena. Veliki broj trajnica u jesen počinje polako venuti. Zimi prelazi u stadij mirovanja. Početkom proljeća, kada nastupi povoljna temperatura krenu sa rastom i razvojem. To je godišnji ciklus koji se ponavlja tako dugo dok biljka ne prestari i prestane rasti. Trajnice niskog rasta najbolje je saditi po tri u grupi. Pokrivače tla u grupi od desetak i više biljaka. Trajnice visokog rasta mogu se saditi pojedinačno. Zbog velikog broja trajnica, njih više od 1000 vrsta, mogu se pronaći za sve uvjete rasta. Većem broju trajnica odgovara sunčani položaj ali postoje i one vrste kojima odgovaraju sjenoviti i polusjenoviti položaji.

Gdje smjestiti trajnice

Trajnice za sjenovite i polusjenovite položaje su biljke koje su pogodne za sadnju u sjenovitim mjestima našeg vrta, ali i ispod krošanja drveća ili grmova. To su na primjer: pakujac (Aquilegia), šumarica (Anemone), astilba (Astilbe), plamenac (Phlox subulata), kamenika (Saxifraga arendsii), koraljni zvonćič (Heuchera). Trajnice za sunčane položaje su biljke koje su pogodne za sadnju u kamenjarima i odlikuju se raskošnom cvatnjom tijekom proljeća i ljeta. Neke od njih su: lavandula (Lavandula angustifolia), gaillarida (Gaillardia), jastučac (Aubrieta deltoidea), snježak (Iberis sempervirens), gušarka (Arabis).

Postupci pri sadnji i održavanju

Trajnice se mogu saditi tokom cijele godine, ali ipak je najbolje vrijeme za sadnju proljeće i jesen. Prije sadnje treba pripremiti tlo. Kako se trajnice nalaze više godina na jednom mjestu, treba tlo dobro prekopati, razbacati kompost i promješati ga sa prekopanim tlom. Ukloniti sve ostatke korova. Njega nasada sastoji se od redovitog zalijevanja, pljevljenja i zaštite od biljnih bolesti i štetnika. Zalijevanje se provodi ako duže vrijeme ne padne kiša, u ranim jutarnjim ili večernjim satima. Osobito važna je prihrana tokom vegetacije. Prihrana se provodi tekućim, granuliranim ili gnojivima organskog podrijetla.

Tagovi: #PRIJEDLOZI